Muziek op Schoot is muziekles voor jonge kinderen van 0 tot en met 4 jaar. Vanuit een al snel herkenbare structuur maken de kinderen kennis met muziek. Er worden liedjes gezongen, bewogen op muziek, gedanst, muziek gemaakt en geluisterd.
Hierbij maken we gebruik van instrumenten zoals schudeitjes of trommels, maar ook herkenbaar materiaal dat de meeste mensen thuis hebben, zoals pollepels of badeendjes. Zo kun je thuis ook aan de slag en wordt muziek een terugkerend onderdeel van jullie dag. Denk bijvoorbeeld aan liedjes die het tandenpoetsen, aankleden of opruimen leuk maken. Laat je vooral verrassen en inspireren door de vele mogelijkheden!
In de les is er veel afwisseling tussen luistermomenten, (muzikale) spelletjes en bewegingsactiviteiten waardoor het voor de kinderen interessant blijft. Die verschillende onderdelen nodigen uit tot meedoen, uitproberen, onderzoeken en ervaren. En dat allemaal op een speelse en ongedwongen manier: vanuit hun eigen motivatie.
De lessen sluiten nauw aan op de ontwikkelingsfase van de kinderen waarbij er ruimte is voor elk kind (en ouder) om op zijn of haar manier mee te doen.
Aan het eind van elke les krijgt iedereen de liedjes mee naar huis.
Kinderen genieten van muziek en dat plezier is misschien wel de belangrijkste reden om er iets mee te doen! Of je nu actief bezig bent met muziek of niet: muziek is verweven in ons leven. De radio in de auto, de achtergrondmuziek in winkels/lobby’s, of die fijne afspeellijst voor tijdens het sporten.
We worden geboren met een aanleg voor muziek, “Pasgeboren baby heeft natuurlijk talent voor beat in muziek”, maar dan moeten we er wél wat mee doen om dat (verder) te ontwikkelen.
Voordat we kunnen lopen is er al heel wat tijd gestoken in het oefenen met kruipen, staan, aan één hand lopen tot zelfstandig lopen. De muzikale ontwikkeling is niet anders: eerst luisteren, ervaren, klanken herkennen dan klanken maken, etc.
Zingen met je kind stimuleert de spraak- taalontwikkeling. Al in de eerste levensmaanden leren baby’s taal door middel van ritmische informatie. Ritme en toon blijken noodzakelijk te zijn bij het leren begrijpen van taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met zingen!
Door de muzikaliteit te stimuleren, stimuleer je ook de andere ontwikkelingsgebieden. En dat is precies wat er in een Muziek op Schoot les wordt gedaan: al spelend en ontdekkend wordt op professionele wijze de muzikale ontwikkeling gestimuleerd en daarmee ook de motorieke, cognitieve, spraak/taal- en sociale vaardigheden. Daarbij staat de band met je kind, het van elkaar genieten en samen spelen, voorop. Het is iets wat jullie echt sámen doen en ervaren.
“Spelen is een bezigheid die men niet ernstig genoeg kan nemen.”
—Jacques Yves Cousteau
“Ik kreeg vaak genoeg te horen hoe belangrijk muziek voor de ontwikkeling van jonge kinderen was. En ik beaamde dat altijd: 'Natuurlijk, muziek is belangrijk'. Maar pas toen ik zélf moeder werd en met mijn dochter naar een Muziek op Schoot les ging, viel dat kwartje. Ik zag haar alles in zich opnemen, verwerken, onderzoeken, uitproberen: haar brein draaide overuren. Waar zij normaal overdag een slaapje van 45 min deed, sliep zij na die eerste les 3 uur!”
—Rozemarijn
Waarom zingen met jonge kinderen zo belangrijk is
Henk Jan Honing ‘Iedereen is muzikaal’
Erik Scherder ‘Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?’
De docent is aangesloten bij de landelijke Stichting Muziek Met Het Jonge Kind en heeft toestemming de officiële merknaam Muziek op Schoot® te gebruiken.
Ansjepansje – Muziek met jonge kinderen
Félice is Juf – Muziek op Schootcursussen
Muziek met Ilja – Muziekplezier voor kinderen van 0 – 4 jaar
Zing&Swing – Muziek op Schoot + muziekmomenten in de zorg
Klavertje Koe: Liedjes, spelen en knutselen